Tre gode vin til en god bøf

Vin

Vil du gerne forkæle dine gæster med en god bøf? Så har du sikkert også tænkt på, at du skal servere en lækker vin, som fremhæver maden, og som gør aftenen uforglemmelig. Det kan dog ofte være svært at vide, hvad man skal kigge efter, og denne blog vil derfor hjælpe dig lidt på vej, så du finder den helt rigtige vin til bøffen.

Efteråret er så småt over os, og for mange betyder det, at de store bøffer smides på grillen, når gæsterne er inviteret. Til en god bøf hører selvfølgelig også en lækker vin, som selvfølgelig skal passe til den mad, som serveres. Når man sammensætter kød og vin, skal man kigge på kødets proteinindhold og udskæring, så man kan vælge en vin, som er tilpas kraftig.

Vi har kigget lidt på tre forskellige distrikter, som alle kan noget forskelligt, men som også alle går rigtig godt sammen med en bøf af høj kvalitet.

Bordeaux

Er du vild med en mager bøf, hvor der er masser protein, og hvor du ikke finder en stor fedtmarmorering, så er Bordeaux-vine ikke et oplagt valg. Det er nemlig en kraftig vin, men alligevel har den en lækker og rund smag. Derfor vil den som udgangspunkt passe bedre til en smagfuld bøf, hvor der er en stor fedtmarmorering. Bordeaux-vine er meget populære, og de kendes som meget velegnede til store, røde bøffer.

Barolo

Barolo er ligeledes en kraftig sag, som gør sig rigtig godt til en bøf fuld af smag og fedtmarmorering. Det skyldes, at smagsoplevelsen er stor i disse vine, og det skal helst passe til kødet. Som udgangspunkt skal man gå efter en kraftig vin, hvis kødet er mørkt og smagfuldt. Barolo passer derfor rigtig godt til en oksesteg fra ovnen eller grillen.

Amarone

Danskerne elsker Amarone, og faktisk er det den vin, de fleste vælger at drikke til juleanden. Det betyder dog ikke, at den ikke passer rigtig godt til oksekød også. Amarone har en høj alkoholprocent, og det er en meget kraftig vin, som derfor også skal nydes til mad derefter. Det kan eksempelvis være langtidsstegte stege, som har fået lov at arbejde smagen frem, men det kan også være gryderetter, hvor der virkelig er tryk på smagsoplevelsen. Derudover er Amarone en vin, som mange nyder til stærke oste til desserten.

Gør dig nogle erfaringer

Generelt er det selvfølgelig individuelt, hvordan man kan lide sin vin, og hvor kraftig den skal være. Udgangspunktet er, at der findes vine, som passer til alle retter, og det gælder i særdeleshed bøffer, som fremhæves af deres vine. Er du i tvivl om, hvad du vil drikke til dine bøffer, så gør op med stadiet, hvor du altid bare prøver dig lidt frem. Gør dig nogle erfaringer med dine vine, og skriv ned, hvordan den enkelte vin passede til maden. Du kan selvfølgelig også spørge dine gæster, hvordan de oplevede vinen sammen med kødet.

Det er altid en god tommelfingerregel, at smagsoplevelsen på vinen og maden skal passe sammen. Det betyder, at man ikke skal blande meget kraftig vin med meget neutral mad, da maden vil blive neutraliseret. Det samme gør sig måske i endnu højere grad gældende med omvendte fortegn, og hvis du spiser stærk og krydret mad, skal du enten gå efter en meget kraftig vin eller måske drikke øl i stedet. Det er nemlig nemt at komme til at ødelægge en god vin, som slet ikke kommer til sin ret, hvis den serveres til den forkerte anledning.

Skriv et svar